Proiectul ISPA in Teleorman > Programul ISPA >>

 

         ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) este cel de-al doilea instrument financiar nerambursabil conceput pentru sprijinirea țărilor candidate în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

          ISPA oferă sprijin financiar în vederea alinierii standardelor de mediu ale României la cele ale U.E., urmărește extinderea și conectarea rețelelor de transport ale României cu cele trans-europene și are în vedere familiarizarea țărilor beneficiare cu politicile și procedurile aplicate în cadrul Fondurilor Structurale și de Coeziune ale Uniunii Europene.

          Programul ISPA a demarat la 1 ianuarie 2000. Inițial a fost derulat în 10 state candidate și noi state membre ale Uniunii situate în Centrul și Estul Europei: Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia. Din 2004, beneficiază de asistență ISPA numai România și Bulgaria. România a primit aproximativ 240 milioane euro anual prin intermediul programului ISPA în perioada 2000-2003. În 2004-2006, se estimează că alocația ISPA pentru România va fi de aproximativ 340 milioane euro anual.

 

        Beneficiarii programului ISPA pot fi autoritățile locale și centrale (ministerele de resort, consiliile județene, primăriile), regiile autonome și companiile naționale care sunt capabile să dezvolte proiecte de infrastructură de amploare.

         În domeniul protecției mediului, obiectivul ISPA este să sprijine țările beneficiare în alinierea la standardele U.E. cu privire la protecția mediului. Din acest punct de vedere, ISPA se concentreză asupra aplicării directivelor de protecție a mediului care necesită cele mai mari costuri de implementare. Acestea se referă la următoarele domenii:

·    Rezerva de apă potabilă;

·    Tratarea apelor reziduale;

·    Administrarea deșeurilor solide și a celor periculoase;

·    Poluarea aerului.

În domeniul transporturilor, ISPA încurajează finanțarea proiectelor care permit  țărilor candidate să întrunească obiectivele Parteneriatului de Aderare. Acest lucru presupune:

·    Extinderea rețelelor de transport trans-europene în vederea asigurării de interconexiuni între rețelele naționale și de legături cu rețelele de transport trans-europene.

·    Sprijinirea unor forme durabile ale circulației persoanelor și a bunurilor.

         ISPA contribuie la finanțarea reabilitării și dezvoltării căilor ferate, drumurilor, porturilor și aeroporturilor, ținând cont de cerințele impuse pentru un transport durabil.

Bugetul ISPA poate fi folosit și pentru finanțarea de studii premergătoare și asistență tehnică. În acest sens, trebuie să existe o legătură clară între aceste studii și investițiile finanțate prin programul ISPA. Asistența tehnică este foarte importantă atât în asigurarea unui nivel calitativ ridicat al proiectelor propuse, cât și în pregătirea, administrarea și evaluarea impactului acestora.

În vederea implementării programului ISPA, autoritățile române au fost solicitate să pregătească strategii care să identifice zonele prioritare de intervenție în domeniul transportului și al mediului și care să constituie un reper important în procesul de selecție a proiectelor.

       Aceste strategii sunt revizuite periodic și trimise pentru avizare Comisiei Europene.

       În România, programul ISPA se derulează conform sistemului de implementare descentralizată (SID). Sistemul implică transferul responsabilității administrării programului (licitații, contractări și plăți) autorităților românești sub supravegherea Comisiei Europene – supraveghere care presupune controlul exercitat de Delegația Comisiei Europene în România, de-a lungul întregului proces de licitație, până la etapa finală de semnare a contractelor.