Inscrierea recunoasterii sau stabilirii filiatiei |
Inscrierea mentiunii de stabilire a filiatiei pe actul de nastere si, dupa caz, de casatorie si de deces, se face din oficiu sau la cererea celui interesat, pe baza actului de recunoastere sau a hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.
Recunoasterea facuta la inregistrarea nasterii sau ulterior de tatal copilului nascut in afara casatoriei, se face prin declaratia scrisa a acestuia, data in fata ofiterului de stare civila prin inscris autentic sau prin testament.
Declaratia de recunoastere a unui copil din afara casatoriei,, autentificata, se poate depune, dupa inregistrarea nasterii, la oricare primarie, care o va trimite la primaria care are in pastrare actul de nastere al celui recunoscut.
In cazul recunoasterii prin testament, persoana interesata depune la primaria locului de domiciliu o copie legalizata, in extras, a testamentului, cuprinzand textul prin care se face recunoasterea.
Inscrierea hotararilor judecatoresti, definitive si irevocabile, privind stabilirea paternitatii, constatarea recunoasterii, incuviintarea purtarii numelui sau tagaduire a paternitatii se face, la cererea persoanelor interesate, prin mentiune pe marginea actului de nastere al titularului acestuia.
In situatia in care, ulterior, prin hotarare definitiva si irevocabila, s-a incuviintat purtarea numelui de familie al parintelui fata de care s-a stabilit filiatia, mentiunea se inscrie si pe actele de nastere ale copiilor minori, iar in cazul copiilor majori numai la cererea acestora.
Back |