Inregistrarea nasterii

Inregistrarea nasterii se face la primaria localitatii in care s-a produs.

Termenul pentru declararea si inregistrarea copilului este de:

15 zile de la data nasterii pentru copilul nascut viu si aflat in viata;

3 zile de la data nasterii, pentru copilul nascut mort;

24 de ore de la data decesului, pentru copilul nascut viu care a decedat inauntrul termenului de 15 zile.

In cazul nedeclararii nasterii in conditiile si in termenele prevazute de lege, cei vinovati se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 60.000 lei (art.62 lit.B din Legea nr. 119/1996).

Inregistrarea nasterii copilului se face pe baza declaratiei verbale, prezentandu-se urmatoarele documente:

certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formularu-tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare data certa, sigiliul unitati sanitare, semnatura si parafa medicului;

certificatul de nastere si actul de identitate al mamei si al declarantului; daca nasterea nu este declarata de mama;

certificatul de casatorie al parintilor copilului, daca sunt casatoriti.

In cazul in care parintii au nume de familie diferit sau exista neconcordanta intre prenumele copilului trecut in certificatul medical constatator al nasterii si declaratia verbala a declarantului inregistrarea nasterii se face pe baza declaratiei scrise, semnate de ambii parinti din care sa rezulte numele de familie si prenumele copilului.

Cand declaratia de nastere a fost facuta dipa expirarea termenelor prevazute de lege, dar inlauntrul unui an de la data nasterii, inregistrarea nasterii se face cu aprobarea primarului data pe delcaratia scrisa. In cuprinsul declaratiei se va mentiona motivul intarzierii.

Daca declaratia a fost facuta dupa trecerea unui an de la data nasterii actul de nastere se intocmeste in baza hotararii judecatoresti, definitive si irevocabile, privind incuviintarea inregistrarii tardive, care trebuie sa contina toate datele necesare inregistrarii.

Intocmirea actului de nastere pentru copilul gasit sau abandonat de mama in unitati sanitare se face in termen de 30 de zile, pe baza urmatoarelor documente:

a) in cazul copilului gasit:

declaratia scrisa a persoanei care l-a gasit ori referatul reprezentantului autoritatii tutelare din cadrul primariei in raza careia a fost gasit copilul;

procesul verbal intocmit de politie, medic si reprezentantul autoritatii tutelare din cadrul primariei.

Procesul verbal se va inregistra la primarie si va cuprinde:

anul, luna si ziua cand a fost gasit copilul;

sexul copilului;

locul si imprejurarile in care a fost gasit copilul;

numele de familie, prenumele si domiciliul persoanei care l-a gasit si al mastorilor(atunci cand sunt);

denumirea si adresa institutiei sau numele persoanei careia i-a fost incredintat copilul;

varsta copilului gasit, stabilita de medie prin indicarea obligatorie a anului, lunii si zilei de nastere, chiar daca acestea sunt aproximative;

rezultatul primelor cercetari efectuate de politie pentru indentificarea parintilor;

b) in cazul copilului abandonat in spital:

referatul reprezentantului autoritatii tutelare din cadrul primariei in raza careia a fost abandonat copilul;

certificatul medical constatator al nasterii;

procesul-verbal incheiat de politie, conducatorul unitatii sanitare si reprezentantul autoritatii tutelare din cadrul primariei.

In cazul cand nu se cunosc numele de familie si prenumele copulului, acestea se stabilesc prin dispozitia primarului localitatii unde se inregistreaza nasterea.

Daca mama declara ca nu este casatorita si aceasta rezulta din actul de identitate, copilul se inregistreaza cu numele ei de familie, iar rubricile referitoare la "tata" nu se completeaza.

Cand mama declara ca este casatorita, dar nu poate prezenta certificatul de casatorie, va da o declaratie scrisa in acest sens, iar inregistrarea nasterii se va face numai dupa ce s-au stabilit datele referitoare la sot, prin solicitarea unui extras de pe actul de casatorie. Daca este necesar se va cere politiei locale sa se faca aceasta identificare.

In situatia in care copilul nascut viu a decedat si nasrterea nu a fost inregistrata, se inregistreaza mai intai nasterea si apoi decesul.

In cazul in care ofiterul de stare civila care inregistreaza decesul nu are competenta teritoriala si pentru intocmirea actului de nastere va trimite primariei locului de nastere declaratia motivata a persoanei care a solicitat inregistrare a decesului, impreuna cu certificatul medical constatator al nasterii si va comunica datele referitoare la deces, pentru inscrierea mentiunii.

Intocmirea actului de nastere se face cu aprobarea primarului, iar la cerere se elibereaza certificatul de nastere cu mentiunea de deces.

Pentru copilul nascut mort se intocmeste numai actul de nastere. In acest caz, nu se completeaza rubricile privind "prenumele" si "cetatenia", iar in rubrica "din care rezulta ca s-a nascut un copil..." se inscrie cuvintul "mort". In baza actului, se elibereaza. la cerere, o dovada cu privire la inregistrarea facuta ori un certificat de nastere cu mentiunea COPIL NASCUT MORT.

Back