Informatii generale

Patrimoniului cultural este valorificat prin muzeele din judet care organizeaza expozitii permanente si temporare pe teme diverse si manifestari culturale specifice pentru revitalizarea unor traditii si obiceiuri de iarna si de primavara, respectiv la: Izvoarele, Dobrotesti, Traian, Nasturelu, Lisa, Brînceni, Buzescu.
Reteaua de unitati de cultura la nivelul judetului :

Biblioteci publice - 88 si anume: judetene- 1, municipale si orasenesti - 4, comunale - 83
Muzee – 9 din care: judetene- 1, orasenesti - 2 satesti - 6
Case de Cultura - 6 în localitatile: Alexandria – 1, Rosiorii de Vede - 2, Turnu Magurele- 1, Videle- 1, Zimnicea - 1

Realizarea de spectacole si concerte de muzica populara în judet si în alte localitati din tara de catre Ansamblul de Cântece si Dansuri “Burnasul”, grupul vocal “Teleormanul”.

Un exemplu concret în acest sens îl constituie reluarea traditiei Gurbanului – sarbatoarea Sfântului Mucenic Trifon, protectorul viilor si al vinului – în localitatile Licuriciu – Calinesti si Izvoarele (1 februarie) în acelasi context se înscrie si reluarea traditiei Calusului în localitati precum Nasturelu si Calomfiresti.

Realizarea unor expozitii de arta plastica de amatori, a unor expozitii de goblenuri si expozitii personale: Andrei Florin Sorel, Nicolae Lupu (pictura), Ion Aurel Gîrjoaba (pictura si grafica) si Constantin Wagner (sculptura)

Nicolae Blei
Nicolae Lupu
Zapezi in Teleorman
Simfonia toamnei
 

Icoane pe sticla in stil bizantin, tehnica uleiului realizate de Nicolae Dragusin

Maria cu Iisus
Invierea Domnului
Isus si samariteanca

Viata culturala si spirituala a judetului Teleorman dispune de un patrimoniu alcatuit din sapte muzee care detin un numar de 62.000 de bunuri culturale la care se adauga cele peste 2.000 de bunuri de patrimoniu ecleziastic, aflate în depozitul judetean si în parohiile Episcopiei Alexandriei si Teleormanului.
Muzeul Judetean Teleorman a atras in ultimii trei ani peste 10.000 de vizitatori.
Judetul Teleorman reprezinta o prezenta de prim rang în spiritualitatea româneasca prin marii scriitori care s-au nascut pe aceste meleaguri, precum Gala Galaction, Zaharia Stancu, Marin Preda, Dimitrie Stelaru, prin filozoful Constantin Noica, ori prin alti oameni de cultura, arta si stiinta cu contributii deosebite în domeniile lor.

GALA GALACTION
ZAHARIA STANCU
MARIN PREDA
CONSTANTIN NOICA

Organizarea unui amplu program anual de manifestari culturale sub genericul “Zilele Eminescu în Teleorman” si finalizarea Concursului national de poezie “Mihai Eminescu” pentru elevi si tineri, manifestari organizate la Alexandria, Turnu Magurele si Rosiorii de Vede.